13 Ocak 2018 Cumartesi

VISUAL STUDIO-KONTROLLER

           Merhaba arkadaşlar bu dersimizde visual studio kontrollerinden bahsedeceğiz. Kontroller, yeni uygulamaya başlayanların zevkle incelediği bir kısımdır. Bir kontrolü ihtiyaca göre farklı yerler de oluşturacağız. Kontrolleri standart olarak Toolbox penceresinde görmekteyiz. Buradan rahatlıkla tasarım alanının istenilen noktasına yerleştirebiliriz. Unutmayalım ki Toolbox’dan kullanılan her kontrol XAML alanında tanımlanır.

Button: Bir düğmedir. Varsayılan olarak ButtonIsmi_Click metodunda yazılır.


TextBox: Metin kurusudur. Kullanıcıların içine bilgilerini girebilecekleri kutudur. Yazım işlemi gerçekleştirildiğinde TextChanged olayı gerçekleşir.


Label: Form üzerindeki bir yazıyı kullanıcıya göstermek için kullanılır. Yazının görünümünü özellikler kullanarak değiştirebiliyoruz. Label  kontrolünün bazı özellikleri:
TextAlign: Yazının Label kontrolü üzerindeki konumunu belirler. Örneğin: TopLeft
Font: Kullanacağımız yazı tipini ve özelliklerini seçebiliriz.

ListBox: ComboBox’a çok benzeyen bir liste kutusudur. Farkı birden fazla öğenin seçilebilir olmasıdır. Yine Items özelliği ile öğeler eklenebiliyor.



ComboBox: Kullanıların seçim yapabilecekleri açılan kutudur. ComboBox kontrolünün Items özelliğini kullanarak listeye öğeler ekleyebiliriz. Bu özellik Properties penceresinde bulunur.






Radio button (Option button): Kullanıcının seçim yapmasını sağlar. Çoklu seçim alanlarından sadece tek seçim yapılmasını sağlayan kontroldür. Aynı gruptaki radio buttonlardan yalnızca bir tanesi seçilebilir.


CheckBox : Toogle Button sınıfından türeyen CheckBox kullanıcı tercihlerini belirlemek için kullanılan bir kontroldür. Çoklu seçim alanlarından birden fazla seçim yapılmasını sağlayan kontroldür.


Timer: Milisaniye cinsinden belirtilen aralıklar ile bir alt programın çalışmasını sağlar


Expander: Kullanıcı etkileşimli uygulamalar geliştirmek, kullanıcının uygulamayı etkin bir şekilde kullanmasından geçer. Bazen yaptığımız uygulamalarda bazı bilgilerin kullanıcı isteği doğrultusunda gösterilmesini isteyebiliriz. Bu gibi rollerde Expander kontrolüne ihtiyaç duyarız.


Scroll Bar: Daha çok kaydırma çubuğu olarak bilinen ScrollBar’ın en büyük özelliği value değerinin değişmesi ve bu değişime göre kullanıcının işlemler yapmasıdır. Bu value değerlerinin sınırlarını Minimum ve Maximum property’leri ile belirleyebiliriz.


Kontrollerin Bazı Özellikleri
Bu kontrollerin özellikleri Properties penceresinde yer alır. Bazı özellikle salt okunurdur, bu özellikler Properties penceresinde görünmezler.
Text: Adından anlaşılacağı gibi kontrollerin görünen yazı özelliğidir.
Name: Her bir kontrolün ayrı adı olmalıdır. Bir çok kontrolün Text özelliği aynı olabilir, ama Name özelliği her birinin farklıdır.
Size: Height ve width özellikleri ile kontrollerin ölçülerini ayarlayabiliriz.
BackColor: Kontrollerin arka plan renklerini bu özellik belirler.
ForeColor: Kontrollerin yazı rengini belirler.
Visible: Kontrollerin görünür olup olmamasını belirler: true ve false diye 2 değer alabilir.
Top, Left: Kontrollerin koordinatlarını belirler. Uzaklıklar piksel cinsi ile ifade edilir.
Enabled: True ve False olmak üzere iki değer alabilir. Varsayılan değeri True'dur. False yapıldığında nesne ekranda görünür fakat kullanıcı tarafından tıklanamaz ve içeriği değiştirilemez. (Etkin - Devre dışı)

örnek video


bir sonraki derste görüşmek üzere esen kalın... ebi


yararlanılan kaynaklar:
Öğr.Gör. Erkan HÜRNALI [ hurnali@ankara.edu.tr ]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yukarı git