13 Ağustos 2018 Pazartesi

MATLAB


                 
       MATLAB, bilim adamları ve mühendislere, Fortran ve C gibi gelenekselleşmiş dillerde program yazmaksızın, matrislere dayalı problemleri çözmede kullanılmak üzere bir sayısal hesaplama kütüphanesi sunmak amacıyla, MATris LABoratuvarı (MATrix LABoratory) programı olarak tasarlanmıştır. Fakat daha sonra, Optimization Toolbox ve Control System Toolbox gibi bazı toolbox’lar eklenerek geliştirilmiştir. (Matlab, 1970’lerin sonunda Cleve Moler tarafından yazılmıştır. Cleve Moler aynı zamanda “The Mathworks” firmasının da kurucusudur.)
        MATLAB bir yorumlayıcıdır (interpreter); yani sonuç, daha ziyade el tipi hesap makinelerine benzer tarzda ekranda yazılı bir metin olarak alınır. Neticede diğer dillerde olduğu gibi “derleyici”ye (compiler) ihtiyaç yoktur; fakat programlamaya izin vermesinden dolayı da güçlü bir paket programdır.

MATLAB Programının Tipik Kullanım Alanları
–Matematiksel hesaplama
–Algoritma geliştirme ve kod yazma (programlama),
–Lineer cebir, istatistik, Fourier Analizi, filtreleme, optimizasyon, sayısal integrasyon vb. konularda hazir matematik fonksiyonlara ulaşım,
–2D ve 3D grafiklerinin çizimi,
–Modelleme ve simülasyon,
–Grafiksel arayüz oluşturma,
–Veri analizi ve kontrolü.

 1. Temel Bilgiler
Komut Penceresi: MATLAB ile iletişim kurulan ana penceredir. MATLAB yorumlayıcısı, kullanıcıdan gelecek komutları kabul etmeye hazır olduğunu gösteren “ >> ” biçiminde bir ileti görüntüler. Örneğin, 4*25+6*52+2*99 gibi basit bir matematiksel işlemi yapmak için
>> 4*25+6*52+2*99 ifadesini yazıp ENTER tuşuna basarız.
ans= 610

Komut satırında yanlışların düzeltilmesi: Klavyede yer alan ok tuşları komut satırında yapılan yanlışlıkların düzeltilmesine imkan verir. Bunlar yukarı “↑” aşağı “↓” sol “←” sağ “→”. Yukarı tuşu kullanılarak bir önceki satır tekrar görüntülenerek sağ ve sol tuşları ile yanlış yazılı yere kursör taşınarak düzenleme gerçekleştirilir.

Sonucun Ekranda Görüntülenmesini Gizleme: Bir deyim yazıp, ENTER tuşuna basınca sonuçlar ekranda otomatik olarak görüntülenir. Buna karşılık, deyimin sonuna “ ; ” ilave edilecek olursak, bu deyim ile yapılan hesaplamalar ekranda görüntülenmez.

2. MATLAB DEĞİŞKENLERİ VE KURALLAR
MATLAB’de diğer programlama dillerinden farklı olarak deyimler tümüyle matrisleri kapsar.
Değişkenler: Deyimler içerisinde sayısal değerlerin yerini alan ifadelerdir. MATLAB bir değişken ile karşı karşıya geldiğinde, otomatik olarak bu değişken oluşturulur ve yeteri kadar bellek ayrılır. Eğer değişken daha önceden tanımlı ise MATLAB onun içeriğini değiştirir ve gerekirse yeni bellek ayırır.
Deyim Oluşturma Gurupları: Değişkenler, rakamlar, işletmenler ve fonksiyonlardır. MATLAB deyimleri ise komut ortamında yazılan ve komut satirindan girilen herseydir.
Örneğin, >>x =50 komut satırından
işletildiğinde “x” adı altında bir değişken oluşturur ve 50 değeri bu değişkene atanir.
Diğer bilgisayar dillerinde olduğu gibi MATLAB’in de değişken isimleri konusunda bazı kuralları vardır.

 İşletmenler (Operatörler) : MATLAB, deyimler içerisinde alışageldik aritmetik işletmenler ve öncelik kuralları kullanır.
Aritmetik işlemlerde öncelik hakkı: Tek bir matematiksel deyim içinde birden fazla işlem bir arada bulunabildiğine göre hangi işlemin öncelik hakkına sahip olduğunun bilinmesi yerinde olacaktır. Aşağıda, MATLAB’de kullanılan işlemlerde, işlemlerin öncelik listesi verilmiştir.

MATLAB’ DE DEĞİŞKEN TİPLERİ
Herşey matris?
- Matris, vektör (sütun ya da satır), string (karakter dizisi), skaler
Double: Skaler veya vektörlerden oluşan sayısal değişkenleri ifade eder.
Char: Tek bir karakter veya karakter grubundan oluşan skaler veya dizileri ifade eder.

MATLAB’ DE DEĞİŞKEN ATAMALARI
Eşitlik İfadeleri ile Değişken Atamaları
Bu şekildeki bir değişken atamasının genel hali,

>> değişken = değer

şeklindedir. Burada "değişken", herhangi bir karakter veya karakter grubu olabilir. "değer" ise, herhangi bir matematiksel ifade, bir karakter dizisi, bir sabit, bir matris veya bunların birden fazlasının matematiksel işlemler ile oluşturulmuş kombinasyonları olabilir.

 Sayı Formatı
•Bir işlem sonucu, varsayılan (default) olarak 4 ondalık ile gösterilir.
•Sayı gösteriminde hane sayısı format fonksiyonu ile değiştirilir.
>> format xxx
•format veya format short : 5 rakamlı (4 ondalık)
•format bank: İki ondalıklı sayı
•format long: 15 ondalık
•format rat: Ondalık sayıları rasyonel sayı olarak gösterir.

ÖZEL DEĞERLER VE KALICI DEĞİŞKENLER
MATLAB‘in yapısında önceden tanımlanmış, kullanılacakları zaman tekrar tanımlanmalarına gerek olmayan ve herhangi bir anda kullanılmaya hazır bazı özel değerler bulunur.
Örneğin:
yarıçapı 2 birim olan bir kürenin alanını
>> r=2;
>> alan = 4 * pi * r^2
>> alan = 50.2655

CLC, CLEAR, WHO ve WHOS KOMUTLARI
clc komutu komut penceresi ekranını temizler.
clear komutu butun değişkenleri ve fonksiyonları bellekten siler. (Bütün değişkenleri çalışma alanından (workspace) çıkarır.)
who komutu ile sadece değişken adlarını; whos komutu ile de değişkenlerimizin özelliklerini görebiliriz.
>>help clc
>>help clear
>>help who
>>help whos

BİR DEĞİŞKENE DIŞARDAN BİR DEĞER ATAMAK
“ input " fonksiyonu, komut penceresinde kullanıcıdan bir değişkene bir değer girmesini isteyen bir komut görüntüler ve kullanıcının bu değeri girmesini bekler.
X=input('Bir deger giriniz= ');
>> x=input('x degerini giriniz= ')
x degerini giriniz= 10
x = 10
Dışardan karakter dizisi (string) okumak için
pal=input('Adınızı Giriniz = ', 's' );




bir sonraki dersimizde görüşmek üzere esen kalın... ebi

yararlanılan kaynaklar:
Aykut Fatih Güven

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yukarı git