14 Ağustos 2018 Salı

MATLAB- Diziler,Vektörler,Matrisler,Fonksiyonlar ve Operatörler



DİZİLER
•Dizi (array), en genel tanımı ile nümerik veya metinsel değerler topluluğudur. (veri yapısı – data structure) MATLAB’de herşey bir dizi olarak işleme konur ve dizi en temel veri elemanıdır.
–Reel ile kompleks sayıları ifade eden çift kat veya nümerik diziler (double veya numeric array)
–Metin ifade eden diziler, karakter dizileri (char array)


VEKTÖRLER
 MATRİSLER
 DİZİ EDİTÖRÜ (ARRAY EDITOR)
Çalışma alanında (workspace) herhangi bir değişkenin üzerini çift tıklarsanız Microsoft Excel tablosuna (spreadsheet) benzer bir pencere açılır sizin için. Buna dizi editörü ya da array editor denir. Değişkeninizin elemanlarını bu pencere yardımıyla da modifiye edebilirsiniz.
FONKSİYONLAR
• Fonksiyonlar da bilgisayar programlarıdır. Bilgisayarlar yardımıyla çözülmeye çalışılan problemler fonksiyonlar sayesinde yönetilmesi daha kolay, küçük parçacıklara bölünürler. Her fonksiyon:
•Kendine özgü bir isme sahiptir.
•Kendine, üzerinde işlem yapacağı bir argüman (parametre) ya da argümanlar (parametreler) alır.
•Genellikle geriye bir değer döndürür. (skaler, vektör ya da matris.)
•Örnek : rand(n,m)

MATLAB’DE RASTGELE SAYI ÜRETİMİ
•rand(n,m) fonksiyonu MATLAB’de nxm boyutunda ve elemanları rastgele sayılar olan bir matris oluşturur. Oluşturulan bu rastgele sayılar 0 ile 1 arasındadır ve düzgün (uniformly) dağılımlıdır.
•Rastgele sayilardan olusan bu matrisin tum elemanlarini k gibi bir sayi ile carparak sayilari 0 ile k araligina cekebiliriz.
•Ondalık sayılardan oluşmuş bir matrisin elemanlarını yuvarlayıp tam sayı yapmak için round fonksiyonunu kullanabiliriz.
DİZİLERE UYGULANABİLEN BAZI FONKSİYONLAR

 MATLAB’de programlama en genel olarak iki yolla yapılır:
- Komut satırında (in-line) programlama
- m-dosyalarıyla (m-files) programlama

m-dosyalarının da iki türü vardır: 
- Düzyazı (script) m-dosyaları
- Fonksiyon (function) m-dosyaları
• m dosyaları oluşturabilmek için bir metin editörüne ihtiyaç vardır.

 M-dosyalarının Gerekliliği:
Değişken sayısının fazla olması durumunda
Akış diyagramlarının uygulanmasında
Programdaki değişikliklerin kolayca yapılmasında
  
MATEMATİKSEL VE MANTIKSAL OPERATÖRLER
             Program dallandıran bir çok yapıda, işlemler, sonucun "doğru“ (TRUE) (1) veya "yanlış“ (FALSE) (0) olması durumları ile kontrol edilir. MATLAB'de 'doğru' veya 'yanlış' ifadeleri ile sonuçlar üreten iki çeşit operatör vardır. Bunlar matematiksel ve mantıksal operatörlerdir.

Matematiksel Karşılaştırma Operatörleri
     Bu operatörler iki değişkenin değer bakımından karşılaştırmasını yaparlar ve üretilen sonucun doğru (1) veya yanlış (0) durumuna göre sonuçlar üretirler.
Genel kullanımları a1 işlem a2 şeklindedir. Burada a1 ve a2, aritmetik değerler, değişkenler veya karakter dizileri olabilir, "işlem" ise, sözkonusu matematiksel kıyaslama operatörlerinden biri olabilir. Eğer a1 ve a2 arasındaki ilişki operatörün belirttiği şekilde ise sonuç 1 değerini alır. Eğer operatörün belirttiği durumdan farklı bir durum söz konusu ise sonuç 0 değerini alır.

Mantıksal Operatörler
    Bu operatörler, bir veya iki mantıksal anlamı olan ve mantıksal bir sonuç üreten operatörlerdir. Üç tane çiftli mantık operatörü vardır. Bunlar; "AND", "OR" ve "XOR" dur. Diğer bir mantık operatörü tekli yapıya sahip olan "NOT" operatörüdür. Çiftli yapıdaki operatörlerin genel kullanımı a işlem b şeklinde iken tekli bir operatör olan "NOT" genel kullanımı işlem a şeklindedir. Burada a ve b değişkenler iken işlem, aşağıdaki mantık operatörlerinden biridir, a ile b'nin arasındaki ilişki, operatörün belirttiği şekilde ise sonuç 1, eğer değilse sonuç 0 olur.
 



bir sonraki dersimizde görüşmek üzere esen kalın... ebi

yararlanılan kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yukarı git