10 Temmuz 2018 Salı

JAVASCRİPT - 1



Betik Dili (JavaScript)
    Betik dili, web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan, istemci tarafında çalışan bir dildir. Html etiketleri arasında tanımlanarak kullanılabilir. 1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirilmiştir. JavaScript dilini, c dilinin web sayfalarına uyarlanmış basit sürümü olarak düşünülebilirsiniz.
    JavaScript dili isim benzerliğine rağmen Java ile birbirinden bağımsız ve farklı dillerdir. Java gerçek bir programlama dilidir. JavaScript ise bir script dildir. JavaScript dili, C, Scheme, Java, Perl, Python,Self dillerinden etkilenmiş ve geliştirilmiştir. JScript, JScript .NET,Objective-J, TIScript dillerinin oluşturulması için kullanılmış ve gelişmesine yardımcı olmuştur. Genellikle HTML sayfalarında kullanıcı kontrolleri eklemek, formları kontrol etmek, hesaplamalar yapmak gibi işler için kullanılır
     Javascript HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Tek başına .js uzantılı JavaScript kodları da yazılabilir..
     Başlangıçta sadece Netscape tarafından desteklenen dil, şimdi tüm tarayıcılar tarafından desteklenmekte ve kullanılmaktadır. Temel script komutları her tarayıcıda çalışmasına rağmen ileri düzey komutlar bazı tarayıcılar tarafından tam olarak desteklenmemektedir. Script komutlarının tarayıcı üzerinde çalışıp çalışmamasını, güvenlik açısından kullanıcının belirlemesi sağlanmıştır. isteyen kişi, tarayıcı ayarlarından script kullanımını kapatabilir.

HTML’de JavaScript Kodlarını Tanıtma 

Kodların HTML’dekiKonumu
 


  Yazım Kuralları
HTML etiketleri gibi boşlukları önemsemez.
                                      sayi=10     sayi= 10
BÜYÜK-küçük harf duyarlı bir dildir.
                                      ad ≠ Ad ≠ AD ≠ aD

JS dilinde değişkenler, fonksiyonlar vb. nesneler;
*Sayı ile başlayamaz.
*Kelimeler arasında boşluk kullanılamaz.
*Boşluk yerine _ işareti kullanılır. *JSdiliiçinayrılmışkelimelerherhangibirnesneyeisimolarakverilemez.


  
Özel İşaret Gösterimi
 JS kodları içerisinde özel karakter kullanılacaksa; özel karakterin başına \ işareti eklenmelidir.



Açıklama Satırları

// simgesi kullanılarak tek satır halinde açıklama satırı eklenebilir. İfade alt satıra geçtiğinde açıklama satırından çıkılmış olur.


 /* */ ifadeleri arasına yazılan her şey açıklama olarak alınır. Satır sınırlaması yoktur.


bir sonraki dersimizde görüşmek üzere esen kalın...ebi


yararlanılan kaynaklar:
hakanbabac.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yukarı git